Moja zgodba

Ime mi je Tadej Maver Guštin in bencin imam v krvi. Moja ljubezen do jeklenih konjičkov se rodi dokaj pozno, pri devetih letih. Vendar sem kmalu vse “zamujeno” nadoknadil …


A začnimo od začetka. Vsi veliki so bili najprej enkrat majhni. Tako je bilo tudi z mano. Mama bi vam vedela povedati, da je bila moja prva beseda »avto« in da so mi test za sluh namesto s številkami opravili z avtomobilskimi znamkami, vendar je oče zaslužen za ljubezen do motorjev.
S prvim minimotom sem se srečal kot otrok, pri šestih letih, vendar sem se nad njim navdušim šele pri devetih. Takrat sem prvič stopil na čisto pravo dirkališče. To se je zgodilo v Vrtojbi, kjer sem obiskoval tudi minimoto šolo.


In potem se je začelo zares …

Tadej Maver Guštin

Sezona 2018 – minimoto, kategorija Otroci 2


Prvič na državnem prvenstvu

Pri desetih me dobesedno vržejo v vode slovenskega državnega prvenstva v minimotu in vsi v družini se moramo naučiti plavati. Ko zdaj gledam posnetke svojih tedanjih dirk, vidim, kako neizkušen sem bil. V tistih letih smo vsi mladi minimoto dirkači občudovali vožnjo Etiena Kantarja Božiča, ki ga z našim znanjem ni bilo mogoče ujeti. Kljub svoji neizkušenosti pa vseeno dosežem skupno drugo mesto v kategoriji Otroci 2.


Sezona 2019 – minimoto, kategorija Otroci 2


Prve zmage

V sezoni 2019 je v naši kategoriji že več konkurence. Spoznam, da moram graditi na stilu vožnje in zato pridno vadim pod budnim očesom Jana Poropata. Jan je bil leta 2017 evropski prvak v kategoriji minimoto Open, leta 2019 pa tretje uvrščen v isti kategoriji. Poleg tega sta z očetom Valterjem že prava veterana minimota z veliko zakladnico znanja in za nas izvrstna prijatelja ter svetovalca.

Kljub temu, da se je moja vožnja precej izboljšala, sezono 2019 zaključim na skupno tretjem mestu v kategoriji Otroci 2. Zaradi poškodbe se dveh od petih dirk nisem mogel udeležiti. Sem pa zato druge tri dvakrat končal na prvem in enkrat na drugem mestu. Ni slabo, kaj?


Sezona 2020 – minimoto, kategorija Otroci 2


Državni prvak v kategoriji Otroci 2

V sezoni 2020 sem še bolj zagrizen in odločen osvojiti zmago. Žene me volja po temu, da svetu dokažem, kdo sem. In res, kljub prihodu Covida, ki kroji svoja pravila igre, se ne pustim motiti.

Na prvi dirki v Slovenji vasi imam tehnične težave in malo zamočim vse skupaj, priznam. Vendar se iz te lekcije veliko naučim in vse druge dirke odpeljem prepričljivo. Tako kar štirikrat zapovrstjo osvojim najvišje stopničke in seveda naslov državnega prvaka. Naslova sem zelo vesel, saj lahko tako lepo zaključim svoje zadnje leto v kategoriji Otroci.


Sezona 2021 – minimoto, kategorija Open


Prehod v kategorijo Open

Končno v sezoni 2021 preidem v kategorijo Open. Nov, močnejši motor, je fantastičen vendar na žalost teže obvladljiv. Tudi konkurenca se spremeni. Zdaj ne zobam več češenj z mulci, spoprijeti se moram z odraslimi. In med njimi je najtrši oreh Jan Poropat – nekoč učitelj zdaj tekmec.

Kot da vse skupaj ne bi bilo dovolj, se odločim, da bom dirkal tudi na italijanskem državnem prvenstvu v minimotu (CIV), kjer je konkurenca še bolj zagrizena.

Na koncu sezone prvič premagam svojega učitelja, Jana, kar je zame velik uspeh in motivacija za naprej. Sezono v Sloveniji zaključim na skupno drugem mestu, v Italiji pa na sedmem mestu.


Sezona 2022 – minimoto, kategorija Open


Zazrem se v prihodnost

Sezona 2022 je sezona, v kateri se veliko sprašujem o prihodnosti. Med drugim razmišljam tudi o vpisu na srednjo šolo. Prav tako v športni karieri razmišljam, kako naprej. Za zdaj vam ne bom še ničesar izdal, zato boste morali ostati z mano, če želite izvedeti, kako se bo zgodba končala. 😉

Bodite med mojimi navijači tudi vi in spremljajte me že od samih začetkov!

Scroll to Top