Kakšen je pomen zastav, ki jih vidimo med dirko

Pomen zastav med dirko

Zastave so znaki, s katerimi direktor dirke in komisarji komunicirajo z dirkači med dirko ali treningom. Poglejmo si, kakšen je pomen zastav in kdaj ter kdo jih lahko uporabi med dirko ali treningom.

Državna zastava

Državna zastava: Označuje začetek dirke v primeru okvare semaforja ali za začetek vztrajnostne dirke.

Bandiera a scacchi bianchi e neri

Ciljna zastava: Označuje konec dirke ali treninga.

Zelena zastava

Zelena zastava: Komisarji z zeleno zastavo v ogrevalnem krogu sporočijo direktorju dirke, da je njihov sektor primeren za vožnjo.
Komisarji zeleno zastavo dajo tudi med prvim krogom uradnega treninga in ogrevalnim krogom, da si dirkač zapomni, kje so komisarji.
Zeleno zastavo uporabi tudi komisar, ki dirkačem sporoča konec nevarnosti na stezi in konec prepovedi prehitevanja.
Direktor dirke jo uporabi za začetek ogrevalnega kroga.

Modra zastava

Modra zastava: Je opozorilo počasnejšemu dirkaču, da ga bo prehitel za krog hitrejši dirkač ali dirkači. Zastavo se pokaže tako na delu, kjer poteka prehitevanje kot tudi na delu neposredno pred njim. Dirkač, ki je počasnejši in ga drugi dirkači prehitevajo, prehitevanja ne sme ovirati (nenadna menjava poti, zaviranje ipd.).

Rumena zastava

Rumena zastava: Označuje nevarnost na odseku steze. Komisarji dajo rumeno zastavo tako na odseku, kjer je prišlo do nesreče kot na odseku pred njim. Dirkači morajo upočasniti in biti pripravljeni ustaviti. Zaradi neposredne nevarnosti ne smejo prehitevati. V primeru, da je dirkač prehitel drugega dirkača, lahko z dvigom roke opozori na napako in se na varen način vrne na svoje mesto.

Dvojna rumena zastava

Dvojna rumena zastava: Znak povečane nevarnosti. Del steze je neprevozen, ker so na njej motorji, dirkači ali pa je asfalt umazan.

Črtasta zastava

Rumeno-rdeča črtasta zastava: Označuje zmanjšan oprijem vozne površine na odseku steze. Zastavo sestavljajo 3 rumene navpične črte in 2 rdeči navpični črti enake širine.

Rdeča zastava

Rdeča zastava: Komisarji jo uporabijo samo in izključno na ukaz direktorja dirke. Označuje predčasno prekinitev dirke. Dirkači se ne smejo več prehitevati, morajo upočasniti in z zmanjšano hitrostjo zapustiti stezo. Če je treba, se morajo dirkači tudi ustaviti.
Ko komisar pokaže rdečo zastavo na izhodu iz boksov to, skupaj z rdečo lučjo naznanja, da vhod na stezo ni več mogoč.
Uporablja se jo tudi na startno-ciljni ravnini ob koncu ogrevalnega kroga. Takrat označuje, da noben dirkač ne more več dostopati na startno ciljno ravnino.

Črna zastava

Črna zastava: Komisar jo pokaže skupaj s številko dirkača. Dirkač, ki dobi črno zastavo, mora zapustiti stezo.

Črna in bela zastava

Črno-bela zastava (diagonalno razdeljena na dva sektorja): Komisar jo pokaže skupaj s številko dirkača. To opozorilo dobi dirkač le enkrat, opozarja pa na njegovo nepravilno vedenje. Naslednjo kršitev se kaznuje s črno zastavo.

Črna zastava z oranžnim krogom

Črna zastava z oranžnim krogom: Pokaže se jo skupaj z belo številko na črnem ozadju. Direktor dirke dirkača obvešča, da ima njegov motor mehanske težave, ki lahko ogrožajo njega ali druge, kar pomeni, da mora takoj zapustiti stezo.

Bela zastava z Andrejevim križem

Bela zastava z Andrejevim križem: Opozarja na dež na odseku steze, ki sledi zastavi. Skupaj z rumeno zastavo z rdečimi črtami opozarja na okrepitev padavin.

Scroll to Top