Ponovno v Misanu, debi na mokri stezi in povzetek sezone 2024

Misano, seconda gara 2024

Pa smo prišli tudi do konca sezone 2024. Začela se je komplicirano in v velikem časovnem zaostanku, vendar nam je konec koncev prinesla veliko zadovoljstva. In prav te trenutke si želim zapomniti iz sezone 2024.

Osebe, ki bi se jim rad zahvalil

AG Motorsport Italia, organizator Yamaha R3 Cup-a Italia, so bili naša prva pozitivna izkušnja. Alessandra in Moreno sta tudi krasni osebi in naredita ogromno za ta šport. Vedno sta pripravljena pomagati, svetovati, te usmeriti v pravo smer. Osebe, ki mladim pomagajo sprejemati dobre odločitve in to počnejo res iz srca, so vedno dobrodošle kjerkoli.

Potem je usoda na našo pot pripeljala Alessandra in Federica Iacoija. Ona dva sta že prehodila pot, ki sem si jo začrtal, zato sta mi lahko dala veliko koristnih nasvetov. Lahko rečem, da je bil Alessandro za nas naša dobra vila. 😉

Z Alessandrom in Federicom Iacoiem

Nato je v naša življenja vstopil Roberto Perlini z RP82 Racing Team-om. Team nas je že ob prvem srečanju na dirkališču presenetil s strokovnostjo, s katero se lotevajo svojega posla. Vsak trening in dirko, smo jih bolje spoznali in vsakič so nam bili bolj všeč. Roberto Perlini je naš dirigent orkestra, tisti, ki poskrbi, da gre vse gladko. Roberto Barbieri, telemetrist, je tisti, na katerega se obrnem za skoraj vse nasvete. On je tisti, ki mi pomaga rasti. Potem je tu moj mehanik, super Giorgio, ki skrbi za moj motocikel in ki mu včasih uspejo tudi mali čudeži. Poleg Giorgia je na startu vedno z mano tudi Matteo, nekdanji dirkač. Zahvaliti pa se moram tudi ostalim mehanikom teama: Alessandru, Tanu in Manuju, ki vedno priskočijo na pomoč in poskrbijo, da vse pravilno deluje. In ne smem pozabiti mojih dveh ekipnih tovarišev: Filippa e Carmina, fanta, s katerima lahko delimo mnenja, vprašanja in tegobe.

RP82 Racing Team

Omeniti pa moram tudi osebe, ki so me letos nekaj naučile in so postale moji prijatelji v sezoni 2024: Alessandro Delbianco, Andrea Dovizioso, Marco Belli, Luca Pedersoli

Ko steza ni ne suha ne mokra

Pa poglejmo, kako je potekal tokrat vikend na Misano World Circuit-u. Na kratko lahko rečem, da je bil vikend naporen in prav nič lahek.
Prvi petkov trening je bil, kot pravimo dirkači, nočna mora: steza ni bila ne suha ne mokra. Cilj je bil torej ostati na motorju. V drugem, popoldanskem treningu, pa smo se osredotočili na testiranje novih zavornih diskov.

Debi na mokri stezi

V noči med petkom in soboto je deževalo, kar mi je povzročalo kar nekaj skrbi – nikoli se še nisem imel priložnosti preizkusiti z R3-jem na mokri stezi. Z minimotom sem se na mokri stezi dobro znašel, z R3 pa je bila taka podlaga prava neznanka. Lahko le rečem, da debitirati na mokri stezi, na dirkališču, kot je Misano, sploh ni slabo. Naj pojasnim zakaj: v Misanu so izletne cone res dobro postavljene, blizu steze ni nobene trde ovire in če padeš, ni nevarnosti, da bi se poškodoval, kot bi se to lahko zgodilo na nekaterih drugih dirkališčih.

Kvalifikacije

Za prve kvalifikacije se je Roberto odločil, da ne bo namestil nastavitve za dež, temveč le spremenil trdoto vzmetenja. Pred vhodom na stezo so mi rekli, naj gasa ne odpiram sunkovito, naj pozabim na to, da bi s kolenom drsal po asfaltu in predvsem naj bom pozoren, da bo na zadnji gumi vedno oprijem. Moram reči, da mi je v teh razmerah zelo pomagala izkušnja, ki sem jo pridobil na bLU cRU Camp-u 2024. Q1 sem končal na desetem mestu, odličen rezultat. Skoraj sem si želel, da bi steza ostala taka …😄

V Q2 pa sem moral žal odstopiti še pred koncem drugega kroga. Moj motor se je namreč pokvaril. In v situaciji, kot je ta, se pokaže, kako dobra je vaša ekipa – vodja teama mi je v rekordnem času našel nov motor. Posodil mi ga je Moreno, zato se zahvaljujem AG Motorsport-u Italia. Najlepša hvala, omogočili ste mi, da sem sezono lahko končal kot dirkač in ne kot gledalec. Resnično hvala tudi mojemu mehaniku Giorgiu ter Tanu in Manuju, ki sta mu pomagala zvečer montirati nov motor. Zjutraj, ko sem vstopil v box, je motocikel že deloval brezhibno. Hvala fantje, spet ste mi vrnili nasmeh!

Gremo, gas!

Motor, s katerim sem dirkal, je imel drugačne nastavitve kot moj in samo en krog ni bil dovolj, da bi razumel, kako deluje. Vendar tudi to je del igre. Tako nastavljen motor je bil nova, zanimiva izkušnja. Na dirki res nisem bil konkurenčen, končal sem jo osemnajsti, a sem vesel, da sem jo lahko sploh odpeljal.

Povzetek sezone 2024

Če potegnem črto, se je sezona 2024 končala zelo dobro. Vedeli smo, da bo to težka sezona, saj je bila konkurenca res močna. Naj vam povem le, da se je prejšnji teden kar 8 dirkačev Yamaha R3 Cup Italia uvrstilo na dirko v svetovnem Superfinalu R3 v Estorilu, kjer je Emanuele Pastore tudi zmagal – čestitke!!!

Poleg tega sem jaz do oktobra 2023 vozil minimoto, in to izključno po kartodromih. Tako sem moral narediti prehod z majhnih na velika kolesa, z »ozkih« stez na široke. Zato sem vesel skupno petnajstega mesta na bLU cRU lestvici. Na začetku sezone je večina ljudi predvidevala, da bom zadnji, da bom vozil nekaj sekund za predzadnjim. Vendar sem presenetil. Pridobil sem izkušnje, spoznal nove ljudi, nove poglede, nove cilje, ki jih moram doseči.

Vse to mi je uspelo tudi s pomočjo sponzorjev, ljudi, ki verjamejo vame. Zato se želim resnično zahvaliti (in to kar po abecednem redu) svojim sponzorjem in podpornikom: Area 52, Artex sitotisk, Axle Koper, Čarman motosport, Emok, EM-Soft sistemi, Moto Charlie, Moto Experience, Nevtron & Company, RP82 Racing Team in STŠ Koper.

Za naslednjo sezono imam že veliko ciljev in veliko dela pred sabo, zato se zdaj poslavljam in začenjam delati na sezoni 2025! Se vidimo na stezi! 😄😉

Scroll to Top