Čelade, homologacije in različni testi

Čelade in homologacije

Ko govorimo o motociklizmu, ne moremo mimo čelade. Pri nakupu čelade, pa se srečamo z različnimi homologacijami in različnimi testi. Nekateri so evropski, drugi ameriški, ene plačujejo proizvajalci čelad, drugi so neodvisni. Kako naj se v vsej tej poplavi informacij znajdemo?

Testi in homologacije – kje so veljavni, kdo jih naroča, kdo jih izda

Testov, ki jih plačujejo proizvajalci ali prodajalci čelad, ne bomo preučevali. Raje vam bomo predstavili neodvisne teste in homologacije. Na vas pa je, da med vsemi kakovostnimi čeladami izberete tisto, ki vam najbolj ustreza.
Kljub homologaciji ne pozabite, da je čelado treba redno vzdrževati, preveriti, da ni poškodovana in ne pozabite, da je pred vsako vožnjo treba trak pravilno zapeti. Če pa ste bili udeleženi v nesreči in je čelada poškodovana, jo zavrzite. Za vašo varnost gre!

Faktor HIC

HIC (Head Injury Criterion) je matematični izračun, ki predstavlja statistično verjetnost poškodbe lobanje zaradi trka. Njegova definicija je taka:

Formula HIC

Povprečnemu kupcu čelade ta faktor ne pove veliko, zato o njem tudi ne bomo razpravljali na dolgo in široko. Če želite izvedeti prednosti in slabosti faktorja HIC, si oglejte Newmanovo predstavitev Criteria for Head Injury and Helmet Standards.

DOT in Snell

V Združenih državah mora čelada imeti homologacijo DOT, ki jo izda Department of Transportation. Ta homologacija v Evropi ni veljavna.
Homologacijo Snell izda ameriška neprofitna organizacija Snell Memorial Foundation, ki se ukvarja z raziskavami in izboljšavami na področju varnosti.
Več si o obeh homologacijah lahko preberete na spodnjih povezavah.
DOT:
Uradna stran homologacije DOT
Zanimiv članek o homologaciji DOT
Snell:
Uradna stran organizacije Snell Foundation
Članek o testih za pridobitev homologacije Snell

Homologacija Dot in Snell

Sharp

Sharp test

Sharp (Safety Helmet Assessment and Rating Programme) je organ britanskega Ministrstva za promet, ki testira čelade različnih proizvajalcev in jih ovrednoti z ocenami od 1 do 5 zvezdic. Čelado klasificira glede na njeno dejansko sposobnost absorbiranja udarcev.
SHARP test so ustvarili tako, da so združili dve homologaciji, veljavni v Združenem kraljestvu (evropsko ECE 22 in angleško BS 6658). Na ta način so določili strožji standard od tistega, veljavnega za vsako homologacijo posebej. Da bi bil test popolnoma neodvisen in zanesljiv, Sharp čelade kupuje v trgovinah kot vsak navaden motorist.

Oglejte si njihovo stran s testi čelad, ter video, kjer boste videli, kako teste opravljajo.

ECE 22

ECE 22 je homologacija, ki jo izda Ekonomska komisija za Evropo. Ta od proizvajalcev čelad zahteva, da čelade, namenjene za prodajo v Evropi, predložijo v testiranje, da zagotovijo, da je izdelek primeren in varen za uporabo.
Več bomo o homologaciji ECE napisali v naslednjem članku.

ECE homologacija

Homologacija FIM

Homologacija FIM

FIM Racing Homologation Program so ustanovili, da bi razvili in ugotovili, katere so varnostno najboljše čelade za dirkače, ki tekmujejo na tekmovanjih FIM. Prva faza je namenjena samo čeladam, ki se uporabljajo izključno na dirkališčih. Najprej so homologacijo FIM dobile le čelade za MotoGP dirke, od januarja 2020 imajo homologacijo FIM lahko tudi čelade za druge cestno hitrostne discipline. Druga faza pa zajema tako čelade za cestno hitrostne discipline, kot tudi off-road čelade. Od leta 2026 bo faza 2 edina veljavna homologacija za cestno hitrostne dirke pod okriljem FIM.

Več si lahko preberete na uradni spletni strani FIM Racing Homologation Program, predlagamo pa, da si ogledate tudi prezentacijo faze 1 in 2, kjer so lepo razložili, kako testirajo čelade.

Kako torej izbrati čelado?

Oglejte si teste in homologacije, neodvisne od proizvajalcev in prodajalcev čelad. Izberite različne čelade, ki vam varnostno ustrezajo. Nato pa v trgovini preverite, ali vam čelada dejansko ustreza. Čelado je vedno treba preizkusiti, ni je mogoče preprosto izbrati iz kataloga.
To je to. Izbira je vaša!

Scroll to Top