Kaj je minimoto?

Kaj je minimoto

Kaj je minimoto je le eno izmed vprašanj, ki mi jih pogosto zastavijo. Tu smo zbrali odgovore na najbolj pogosta vprašanja povezana z minimotom:

Minimoto je pomanjšana verzija MotoGP motorja. Dolg je približno en meter, visok pa pol metra. Ampak ne ocenjujte ga po videzu! Minimoto v sebi lahko skriva kar 20 konjev (skuter jih ima le 3). Če vam je lažje, če govorim o km/h, naj vam povem, da moji minimoto lahko doseže hitrost do 142,5 km/h. Ampak naj vas ne skrbi, prvi motor, ki ga bo poskusil vaš otrok, ne bo tako močan in niti tako hiter.

Parc ferme

Vse se je začelo z gospodom Vittorianom Orazijem, znanim po tem, da je izdeloval modelčke, daljinsko upravljane avtomobile. Z njimi je bil tudi evropski prvak v kategoriji »1/8 Pista«.
Leta 1986 je med dirko na Japonskem videl prvi, zelo osnovni minimoto. Vittoriano je takoj razumel potencial takega motorja in ob vrnitvi v Italijo je izdelal prvi minimoto za svoje otroke. Igrača, ki so jo izdelovali ročno in je stala 650.000 lir, je bila takoj prodajni hit. Motor ste namreč lahko vozili tako na stezah za daljinsko vodene avtomobile kot na kartodromih.
Še istega leta je Vittoriano ustanovil Vittorazi Racing. Uspeh minimota je bil tako velik, da je Vittoriano čisto opustil daljinsko upravljane avtomobile in se posvetil le minimotu. Njegovemu zgledu je sledilo še veliko proizvajalcev: DM, ZPF, SG, GRC
Ključni obrat pa se zgodi leta 1992, ko na trg pristopi Polini Motori. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so tako začeli graditi steze namenjene prav minimotu in v Italiji so imeli prvi Pokal Italije, z dirkači, ki so tekmovali v različnih kategorijah.

Zagotovo lahko rečemo, da ste z minimotom na pravi poti, če je vaš cilj MotoGP. Na minimotu so svojo kariero začeli: Valentino Rossi, Marco Simoncelli, Mattia Pasini, Jorge Lorenzo … Tako da je to zagotovo dober začetek.
Minimoto je namreč majhen motor, zelo primeren za otroke. Lahek je, otroku ne bo nič, tudi če se bo motor zvrnil nanj, saj nima 100 in več kilogramov. Prav tako je primeren za majhne dirkače, saj bodo zagotovo dosegli nožnike. Otroci bodo svoje znanje in hitrost na stezi z minimotom gradili postopno.
Je pa minimoto, ko se ga bo otrok navadil in bo šel v višje kategorije, tudi izredno hiter motor, ki ne dopušča napak. Zato mora biti voznik precizen in vedno koncentriran. Dve odliki, ki sta že odlično izhodišče, če je vaš cilj MotoGP.

Yes!

Najbolje je začeti v minimoto šolah. V Sloveniji sta trenutno dve minimoto šoli, ena poteka v sklopu društva Gas Vrtejba, druga pa v sklopu društva AMD Orjaki. V minimoto šoli bo vaš otrok dobil vse, kar za vožnjo potrebuje (čelado, kombinezon, rokavice in motor). Nadzoroval in usmerjal ga bo inštruktor, torej je za varnost poskrbljeno. Otroku boste tako dali možnost, da se v minimotu preizkusi. Če mu ne bo všeč, pa to za vašo denarnico ne bo velik strošek, saj lahko otrok poskusi v šoli minimoto tudi le enkrat. 😊. Tako, da jih kar pogumno vpišite. Kdo ve, morda pa se v vaši družini skriva naslednji MotoGP prvak ali prvakinja!

Minimoto šola
Minimoto šola
Minimoto šola
Med prijatelji

Idealno je začeti pri 6. letih starosti. Je pa tudi res, da če začnete pri devetih, kot sem začel jaz, lahko vseeno dosežete mnogo zavidljivih dosežkov.

Varnost

Nikoli ne moremo reči, da je nekaj res popolnoma varno. Tako je tudi z minimotom. Poškodbe so 😞, kljub temu pa minimoto ni tako zelo nevaren šport. Moja najhujša poškodba v vseh letih dirkanja je bila zlom prsta na levi roki. Vse drugo so bile le odrgnine in podplutbe.
Otroci so zavarovani, nosijo kombinezon, čelado, rokavice, ščitnik za hrbet in rebra. Vozijo v varovanem okolju, na stezi, kjer ni voznikov, ki bi vozili v nasprotno smer. In … če še niste vedeli, hitrost vožnje je le naključno povezana z resnostjo poškodb.
V bistvu vašemu otroku lahko minimoto prinese več pozitivnega, kot negativnega. O tem pišemo v člankih Pa še nekaj za razmislek …, 5 dobrih razlogov, zakaj naj se otrok začne ukvarjati z minimotom in Članek, ki ga bodo razumele le mame …

Veliko je odvisno od nivoja znanja in od denarnice. Najbolje je, če se posvetujete z nekom, ki mu zaupate in ki ve, kako vam svetovati. Tako smo naredili tudi mi.
Lahko kupite nov ali pa rabljen minimoto. Pazite le, da bo imel motor pravi agregat (otroci imajo 40ccm in zračno hlajeni motor, kategorija Open pa 50ccm in vodno hlajenje). Priporočamo tudi, da kupite ogrodje proizvajalca, ki prevladuje v vašem prvenstvu, tako da boste lahko pomagali vi drugim in drugi vam.
Če kupujete rabljen motor, morate biti pazljivi še na par stvari:

  • Bodite pozorni, da je okvir cel in da ni prebarvan – tako veste, da ni bil poškodovan.
  • Celi morajo biti tudi preostali vitalni deli minimota.
  • Pozanimajte se o prejšnjih lastnikih motorja in o zgodovini motocikla.
  • V kolikor vam je motor všeč in agregat ni ustrezen, agregat lahko kasneje zamenjate.
Polini 910 replica Ducati

Prvo sezono na slovenskem državnem prvenstvu si je možno privoščiti z malo denarja, če pa želite iti v tujino, boste morali poseči globlje v denarnico.

Otrok je osvojil nazive državnega prvaka v vseh minimoto kategorijah. Kaj zdaj, kam naprej lahko gre? Možnosti kako nadaljevati je ogromno, lahko ostane v minimotu. Nihče mu tega ne preprečuje. Minimoto nima omejitve navzgor v letih. Prav tako ne v centimetrih – poznam dirkača minimota, ki meri 190 cm!
Lahko pa tudi zamenjate panogo. Možnosti je več: Ohvale, supermoto, 250 kubični motorji, R3, R6, Aprilia, pre-Moto 3 in še bi lahko naštevali.
Je pa minimoto najbolj varen in po moje najboljši začetek, če vas zanima cestno hitrostno dirkanje.

Čakanje na drugo dirko

Postavimo stvari na pravo mesto – začeli boste dirkati na slovenskem državnem prvenstvu. Ne potrebujete ekipe, kot jo imajo v MotoGP-ju.

Potrebujete le nekoga, ki bo znal »poštimat« vaš motorček in po možnosti mamo, ki bo skrbela za hrano, pijačo in včasih kaj poslikala.

V bistvu boste največ podpore dobili prav v času šolanja. Tam boste spoznali prijatelje, mehanike in druge ljudi, ki bodo delili vaše navdušenje.

Potem pa se boste učili sproti, od nekoga, ki ima več izkušenj kot vi. Ne skrbite tudi vi jih boste imeli, samo vztrajati je treba.

Moj "osebni fotograf"
Scroll to Top