Ohlajanje

Ohlajanje

Kaj je ohlajanje?

Ohlajanje je zadnja, zelo pomembna faza treninga, vendar veliko ljudi ne ve, kaj je njegov glavni namen. Kot že sama beseda pove, ohlajanje pomaga upočasniti oz. umiriti delovanje srčno žilnega sistema in telo pripravi, da se po treningu povrne v normalno stanje. Dejansko omogoča, da obnovite normalno frekvenco dihanja in srčnega utripa, normalno vrednost telesne temperature in metabolizma. Poleg tega pravilno ohlajanje omogoča telesu, da med enim in drugim treningom pospeši čas regeneracije.

Zakaj ohlajanja ni pametno preskočiti?

Prvo vprašanje, ki se nam navadno porodi, ko se začnemo ukvarjati s športom, je: »Zakaj se moram v fazi ohlajanja gibati? Bolj se bom ohladil, če ostanem pri miru!« Teoretično se zdi prejšnja poved smiselna. Ohlajanje je tudi prva faza, ki jo preskočimo, ko se nam mudi, vendar ni treba posebej poudarjati, da je to slaba navada.
Če se odrečete ohlajanju in posledično možnosti postopne vrnitve v normalno stanje, tvegate poškodbe srčno žilnega in mišično skeletnega sistema. Hkrati pa tudi povečate verjetnost zategovanja mišic v naslednjih dneh ter negativen vpliv na prekrvavitev, kar lahko povzroči omotico in celo omedlevico.

Če posvetite 10 minut ogrevanju in 10 minut ohlajanju, boste naredili nekaj dobrega zase. To nikakor ne bo izguba časa, ampak nasprotno, bo naložba v vaše zdravje v prihodnosti.

Kako se pravilno ohlajamo?

Ohlajenje ima nekaj preprostih pravil:

  • Biti mora sorazmerno z opravljenim treningom. Ohlajanje ni potrebno, če je bil trening lahkoten. Hkrati pa ne bi bilo dovolj, da bi se dve minuti ohlajali, če smo ves čas intenzivno trenirali.
  • Ne sme povečati splošne utrujenosti.
  • Ne sme presegati 10 % celotne količine vadbe. Intenzivnost vadbe je v fazi ohlajanja vedno nizka ali zelo nizka, kar lahko hitro preverimo s srčnim utripom. Priporočamo, da utrip ne preseže 120-130 utripov na minuto.

Vaje za ohlajanje so skoraj zrcalne tistim za ogrevanje, 5–10 minut aerobne aktivnosti, da pridobimo nekaj prožnosti, ki smo jo izgubili med treningom, na koncu pa klasično raztezanje. In ne pozabite na hidratacijo!

In če zaključim … telo je kot motor. Ustvarjeno je za vrhunske dosežke, vendar lahko pride do kratkega stika. Zato je pomembno, da storimo vse, da bo naše telo sveže, spočito in pripravljeno na nove izzive.
Author

Za radovedne …

Če želite izvedeti več, pobrskajte med članki o fizični pripravi minimoto dirkačev:

Scroll to Top