Prvi koraki na poti do moto GP-ja

V prejšnjem članku sem navedel 5 dobrih razlogov, zakaj naj se otrok začne ukvarjati z minimotom. Danes bi ti rad izdal še šesti, prav tako dober razlog. Minimoto je odlična osnova, ki ti bo pomagala, da boš v prihodnosti lahko dirkal z večjim motociklom, kot sta na primer Ohvale ali Supersport 300, lahko pa te pripelje tudi do Moto GP-ja!

Vsak dirkač posebej začrta svojo pot osebne rasti, res pa je tudi, da so vsi najbolj znani dirkači, Valentino Rossi, Marco Simoncelli, Jorge Lorenzo, Marc Márquez, Daniel Pedrosa in drugi, začeli na povsem enak način – z minimotom.

Valentino Rossi

Valentinov minimoto.

Valentino svojo kariero začne v kartingu, ko pri 9. letih pridobi licenco, vendar se kmalu preusmeri na minimoto, ki takrat še ni bil tako razvit, kot je danes. Prvo licenco je dobil kot dirkač Moto kluba Cattolica, kjer je na stezi Motor Park tudi pridobival prve izkušnje in kjer se je udeleži prvih dirk.

Marco Simoncelli

Marcov minimoto.

Tudi Sic začne pri 7. letih dirkati z minimotom na stezi v mestu Cattolica. Pri 12. in 13. je bil italijanski državni prvak. Leta 2000 je na evropskem prvenstvu osvojil 2. mesto. Eden najbolj priljubljenih dirkačev v svetu motociklizma je pustil močan pečat med svojimi rojaki in po njegovi smrti, leta 2012, po njemu poimenujejo dirkališče v Misanu. Toda na Marca niso pozabili niti v svetu minimota, kjer so po njemu imenovali prvenstvo Trofeo Minimoto “Marco Simoncelli”.

Marco Simoncelli na stopničkah – iz fotoarhiva Marco Simoncelli Fondazione.

Trije španci: Lorenzo, Márquez in Pedrosa

Jorge Lorenzo in Marc Márquez sta že kot otroka (Lorenzo je začel dirkati pri 4., Márquez pri 6. letih) svojo strast do minimota prepletala s strastjo do motokrosa. Daniel Pedrosa pa je kariero začel v minimotu, kjer je zlasti leta 1998 dosegal dobre rezultate.

Jorge Lorenzo na minimotu.
Daniel Pedrosa na minimotu.

Minimoto je odlična šola za prihodnost

Res je, da se šampioni razkrijejo šele ko odrastejo, toda temeljev in osnov tekmovanja se naučijo že v otroštvu. Zato je minimoto odlična šola, če želimo začeti kariero dirkača. Tu se naučiš obvladati prvine tega športa: hitrost, ovinke, idealne linije, oster boj in prehitevanje.
Minimoto je zagotovo eden izmed nosilnih stebrov in ena najboljših šol za mlade dirkače. To je bojevita, ostra in trda šola. Mladi dirkači se, medtem ko načrtujejo svojo prihodnost, pripravljajo na pomemben korak naprej, da bodo svojo mini raketo zamenjali s čisto pravo raketo, kot sta Moto 3 ali Yamaha R3, pri tem preskoku pa s sabo kot bonus prinesejo še bogate izkušnje.

Valentino Rossi podpisuje avtograme na Ranchu.

Revija Študent

Članek je izšel 8. marca 2021 na spletni strani revije Študent.

Scroll to Top