5 dobrih razlogov, zakaj naj se otrok začne ukvarjati z minimotom

1. Varnost in izkušnje

To je bil prvi razlog, da me je oče posedel na minimoto. On je razmišljal tako: osnov vožnje z motorjem me bo naučil zdaj, da ne bom postal tak, kot večina mladostnikov, ki se usedejo na svoj prvi, navadno precej močan motor, brez nobene izkušnje. Jaz sem se v minimoto šoli naučil osnov varne vožnje motorja. Hkrati pa sem spoznal še eno zelo pomembno stvar: ko se prvič zdivjaš na stezi, te dirkanje po cestah ne zanima več. Adrenalin je doma na dirkališču, kjer je okolje varno in kontrolirano.


Na stezi v Krškem.

2. Zdrav duh v zdravem telesu

Minimoto je šport kot vsi drugi. Ne moreš biti dober, če se le enkrat na teden usedeš na motor. Potrebno je delati tudi na dirkaču. Tu imam v mislih fizične vaje kot so tek, kolesarjenje, raztezanje, vaje za moč in koordinacijo, zdravo življenje, zdravo prehrano. Hkrati pa imamo pravi športniki tudi etični kodeks, zaradi katerega odklanjamo doping, se obnašamo pošteno, solidarno in spoštujemo naše nasprotnike.

Zdrav duh v zdravem telesu.

3. Samozavest in motivacija

Občutka, ko prvi prečakaš ciljno črto, se ne da opisati. Lahko vam povem, da tisti trenutek dobiš krila, da se počutiš nepremagljivega. To se zgodi tudi najbolj zadržanim otrokom in verjemite mi, da se jim samozavest zelo dvigne. Začneš zaupati sam vase, saj si nekaj dosegel ti, sam. Zato si želiš, da bi se ta trenutek ponovil znova in znova.

Veselje ob zmagi.

4. Koncentracija

Raziskava je pokazala, da so se bili otroci v 30-ih letih prejšnjega stoletja sposobni koncentrirati približno 22 minut, medtem ko je ta čas pri nas padel na pičlih 7 sekund! Naj vam povem z drugimi besedami … 7 sekund sta približno 2 zavoja na stezi. Pa recimo, da ima steza 12 zavojev in je dirka dolga 15 minut. Kaj bi jaz brez koncentracije?! Verjemite mi, otrok se mora na motorju skoncentrirati, ker bo sicer veliko več časa po tleh, kot na motorju; to pa nobenemu otroku ni zabavno. Minimoto vam bo pomagal graditi na disciplini in koncentraciji.

Koncentracija tudi v šoli.

5. Sprostitev

Ko se usedem na svoj minimoto, se počutim kot bi bil v drugem svetu. Osredotočim se le na stezo in njene ovinke, na prehitevanje nasprotnikov in vse mi je jasno, enostavno. Na motorju se sprostim in umirim, to pa mi potem pomaga tudi v šoli.

Smeh na stezi.

Kaj pravite, so vas moji razlogi prepričali?

Revija Študent

Članek je izšel 22. februarja 2021 na spletni strani revije Študent.

Scroll to Top