Kako nastavimo sklopko?

Kako nastavimo sklopko? Hm, enostavno, čeprav ste verjetno na to vprašanje prejeli toliko različnih odgovorov, kolikor ljudi ste vprašali. Nekdo vam bo mogoče svetoval, da jo nastavite na 8.000 obratov na minuto. Drugi bo rekel, da je primerneje na 8.500 obratov na minuto. Spet tretji bo povedal, da bo, ker je otrok začetnik, bolje, da jo nastavite na 5.000 obratov na minuto. Torej jasnega odgovora niste dobili in še vedno iščete pravilno nastavitev. Pa poglejmo, kako vam lahko pomagamo:
Kako nastavimo sklopko?

Začnimo s teorijo …

Krivulja moči motorja z notranjim zgorevanjem je taka, da se na začetku moč z obrati dviguje. Vsak »pok«, vsaka eksplozija, da nekaj moči in več kot je eksplozij v časovnem obdobju, večja je moč. Vendar … višji kot so vrtljaji, manj časa ima valj na voljo, da se napolni z gorivom. Torej, višji kot so vrtljaji, šibkejša je eksplozija. Valj se namreč ne uspe popolnoma napolniti in zato začne pri določenem številu vrtljajev moč upadati. Motor ima torej na voljo le določen obseg vrtljajev, ki je optimalen, in ta obseg mora voznik izkoristiti. Sklopko moramo nastaviti tako, da bo prijela na pravih obratih.


Višji obrati

Če boste sklopko nastavili na višje obrate, bo motor bolj poskočen (sklopka prime na višji moči). Ta nastavitev je optimalna za izhode iz ovinkov in start. Zavedajte pa se, da ima motor pri taki nastavitvi manjši uporabni obseg do maksimalnega števila. Imejte v mislih tudi, da višje nastavljena sklopka pomeni tudi večji »udarec«, ko sklopka prime. Posledično je zato potrebnega več znanja za obvladovanje motorja. Previsoko nastavljena sklopka bo vozniku povzročala težave, saj bo motor agresiven in neobvladljiv.


In nižji obrati

Obratno velja za nastavitve na nižjih obratih. Ko sklopka prime, motor še nima dovolj moči, da bi hitro pospešil. Zato je pospešek precej milejši in lažje obvladljiv, vendar s tako nastavitvijo izgubljamo dragocen dirkaški čas. Motor namreč potrebuje precej več časa, da se zavrti do tistih obratov, kjer normalno vleče.


Kaj vse vpliva na nastavitve?

Končna odločitev ni enostavna. Odvisna je od motorja, proge, vremena, voznika in njegovih občutkov. Naše izkušnje, tako z zračnimi kot z vodnimi motorji, so take: sklopko smo vedno nastavili nekje med 8.500 in 9.500 obratov na minuto.
Glede na razmere se na istem motorju nastavitev sklopke razlikuje tudi za 200 do 300 obratov na minuto ali celo kaj več. Odvisno je od steze (tu mora voznik povedati svoje) in vremena. In ne pozabite, da se v dežju sklopka nastavlja nižje, lahko je tudi do 400 obratov na minuto nižja kot običajno.
Seveda pa se nastavitve spremenijo takrat, ko zamenjate motor. Z novim motorjem bo treba vse nastavitve ponovno odkriti.


Kako torej nastavimo sklopko?

Svetujemo vam, da vprašate proizvajalca motorja za osnovno nastavitev in jo priredite stezi ter voznikovemu načinu vožnje. In ne pozabite, da vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. 😉


Če želite o krivulji moči motorja izvedeti še kaj več, pa vam svetujemo, da si ogledate video Key Feature of an engine’s Power Curve explained.


Scroll to Top