Sklopka, nasveti strokovnjaka

Sklopka, nasveti strokovnjaka

V članku Kako nastavimo sklopko?, namenjenem tistim, ki v svet minimota šele vstopate, smo na kratko razložili, kako sklopka deluje. V tem, bolj tehničnem članku, pa lahko najdete nasvete strokovnjaka.


Sklopka in trenje

Italijanski izraz »frizione«, že sam po sebi pove, da imamo opravka s trenjem. Predno sklopka zagrabi, nekaj časa drsi. To je tisti trenutek, ko se število vrtljajev motorja ne ujema s številom vrtljajev prednjega zobnika. Takrat prihaja do drsenja med skodelico in sklopko.


Faza slipping

Na to fazo, imenovano slipping (drsenje), v bistvu najbolj vplivajo 3 dejavniki:

  • material sklopke,
  • prestavno razmerje,
  • dirkačeva telesna teža.

Primer s prakse

Če vzamemo kot osnovo standardni 50cc GHR-jev motor, smo opazili, da mora imeti srednje težak pilot (70 – 80 kg) okoli 10 konjev, da lahko pride iz zavoja s sprejemljivo hitrostjo. To običajno ustreza približno 9.400 – 9.500 vrtljajem na minuto (RPM).

Obstajajo motorji, ki imajo 10 konjev pri 9.000 RPM. V tem primeru bi lahko sklopko nastavili na nižje obrate. Obstajajo pa tudi motorji, ki imajo 10 konjev pri 10.000 RPM. V tem primeru bo treba sklopko nastaviti na višje obrate.


Strokovnjakov nasvet

Iz izkušenj smo ugotovili, da če je prestavno razmerje primerno telesni teži dirkača in če uporabljamo GHR-jev material, je normalno DRSENJE približno na 33 %. To pomeni, da bo sklopka, če je nastavljena na 9.500 RPM, zagrabila brez da bi drsela pri okoli 10.000 RPM.

Vrednost 10.000 RPM je pravilna, če upoštevamo, da ima standardni 50cc GHR-jev motor največji navor pri 11.000 RPM.


Sklopkina šibka točka

Sklopkina šibka točka je prav SLIPPING. Matematično gledano je trajanje SLIPPINGA obratno sorazmerno z življenjsko dobo sklopke.

Vse jasno?


Stefano Btutti

Stefano Brutti

Skrivnosti delovanja sklopke nam je razkril Stefano Brutti, GHR-jev projektant.


Ste kaj spregledali? Vam kaj ni jasno? Vrnite se nazaj, na osnove:

Scroll to Top