Kako pasti, ko padete z motorjem

Kako pasti

Prvo pravilo vožnje z motorjem ostaja vedno isto: ne padi. Ker pa vemo, da včasih tudi pademo, si oglejmo, kako se obnašati v taki situaciji:

Vsi padci so med seboj različni, vendar nam na stezi dobra tehnika v trenutku, ko pademo, lahko pomaga, da vstanemo in odidemo s steze na lastnih nogah.
Najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo? Tak je: ko ugotovite, da je padec neizogiben, je pomembno, da nemudoma izpustite motor.

Lowside

Lowside

V primeru, da pride do lowside padca, se poskušajte prosto kotaliti. Narobe je, če se poskušate že na začetku ustaviti z rokami ali nogami. Tako tvegate zlom okončin.
Roke poravnajte ob medenici, z dlanmi obrnjenimi navznoter. Noge naj bodo ena ob drugi in rahlo upognjene v kolenih, da se izognete zlomom.
Glavo pomaknite naprej in se poskušajte z brado dotakniti prsnice. Upognite tudi hrbet, da preprečite zlom hrbtenice v predelu vratu.
Ker bo ob padcu čelada najverjetneje udarila ob asfalt, je priporočljivo, da zaprete usta, da se ne ugriznete v jezik.
Običajno padci lowside s seboj ne nosijo hujših posledic za dirkača. Lahko boste dobili odrgnino in to bo tudi vse.

Highside

Back protector

Highside je najhujši padec od vseh treh in je tudi tisti, ki naredi največ škode. V primeru highsidea, voznik pade z višine in ne le drsi. To pomeni, da naše telo absorbira udarec, ne da bi lahko razpršilo nakopičeno energijo.
Prva stvar, ki jo morate storiti, če doživite highside je ta, da nemudoma spustite krmilo. Na ta način preprečite zlom kosti v zapestju.
Navadno pri highsideu padete na hrbet, zato upoštevajte pravila, navedena že za lowside. Druga stvar, ki jo lahko storite, da se izognete poškodbam hrbta pa je ta, da pod kombinezonom vedno nosite kakovostno zaščito za hrbet (back protector), priporočljiv je tudi airbag.

Topside

zlom klučnice

Pri topside padcu, sile vržejo dirkača naprej, čez krmilo. Če za trenutek držite krmilo, nastane rotacijsko gibanje, ki bo vaše telo obrnilo in preprečilo, da zadenete neposredno z glavo ob asfalt. Idealno bi bilo, če bi spustili krmilo ravno takrat, ko ste na nad njim. Na tak način bi preprečili nenormalno torzijo, zaradi katere se lahko zlomijo kosti rok in ramen.
V idealnem primeru bi tako pristali na hrbtu (ponovno opominjamo na pomen zaščite za hrbet). Na tej točki morate zdaj samo drseti po hrbtu. Pri tem pa bodite zelo pozorni na glavo in okončine, da se izognete zlomu vratu in okončin. O pravilnem položaju smo že govorili pri lowside padcu.

Scroll to Top