Vrste padcev in njihovi vzroki

Vrste padcev

Star pregovor pravi: »Obstajata dve vrsti motoristov: tisti, ki so že padli in tisti, ki še bodo …«. In če je res, da se neizogibnemu ni mogoče izogniti, je tudi res, da je mogoče tveganje zmanjšati, če poznamo vzroke padcev. Oglejmo si torej vrste padcev in glavne vzroke za padce na dirkališču.

Vrste padcev

Lowside

Kaj je lowside padec? Lowside ali zdrs nastane, ko kolesa izgubijo oprijem pri vstopu v zavoj ali ko smo že v zavoju. Posledično voznik in motor zdrsneta proti zunanji strani zavoja. Razlogi za izgubo oprijema so naslednji:

  • visoka hitrost,
  • hladen asfalt ali pnevmatika,
  • spolzka vozna podlaga (prah, gramoz, olje, gorivo, voda itd.),
  • prekomerno in prezgodnje odpiranje plina z izgubo oprijema zadnje pnevmatike.

Posledice lowsidea običajno niso hude, če v bližini ni drugih motorjev in je na tistem mestu ustrezna izletna cona.

Highside

Highside je vrsta padca, pri katerem zadnje kolo, običajno zaradi prekomernega dodajanja plina, izgubi oprijem z asfaltom. Posledica izgube oprijema je, da nam zasuče motor. Voznik skuša rešiti situacijo z obratom krmila v nasprotno stran. Vendar, ko pnevmatika ponovno pridobi oprijem, ima kolo nekoliko drugačno trajektorijo kot motor. Slednji se nenadoma vzravna, zaradi česar voznika katapultira v zrak. Če povzamemo, lahko rečemo, da se highside padec začne kot lowside padec.

Povedati moramo še, da do highsidea lahko pride tudi pri nizki hitrosti. Je pa ta padec zaradi kočljivega kota, pod katerim voznik pade, zelo nevaren.

Topside

Topside padci so tisti padci, kjer motor nenadoma zmanjša hitrost in sila voznika vrže čez krmilo. Topside padci so običajno posledica trka ali močnega zaviranja.
Pri topsideu sile voznika vržejo čez krmilo, pri highsideu pa stran od motorja. Razlika med padcema je torej v tem, ali voznik zleti vstran (highside) ali naprej (topside).

Glavni vzroki za padce

Padec zaradi trka

Padec zaradi izgube oprijema - čiščenje steze

Padci zaradi trka so tisti, pri katerih voznik trči ali zadene drugi motor ali mirujoči predmet na stezi in so pogosto travmatični. Padci zaradi trka se običajno končajo s topsideom.

Padec zaradi mehanskih okvar

Da, vaš motor se dejansko lahko tudi pokvari! 😱 Poglejmo si nekatere vzroke, zakaj bi vaš jekleni konjiček lahko pristal v boksih:

  • pregrevanje zavornega sistema,
  • okvara motorja,
  • okvara prenosne verige,
  • itd.
Veriga

Posledično lahko zaradi mehanskih okvar pride tudi do padcev: lowside, highside ali topside.

Padec zaradi izgube oprijema

Olje na asfaltu

Pri vožnji po umazani vozni podlagi se pogosto zgodi, da voznik, zaradi izgube oprijema, pade. Kaj vse lahko pričakujmo na stezi? Gorivo, vodo, zemljo, travo. Zato je vedno priporočljivo, ko pridete na stezo, da najprej odpeljete počasnejši krog in se prepričate o dejanskih razmerah na stezi.

Scroll to Top