Začetek dirkaške sezone 2023

Začetek dirkaške sezone 2023

Kot vedno se je tudi letos dirkaška sezona začela na dirkališču v Vrtojbi na velikonočni ponedeljek. Tokrat pa je nova sezona prinesla tudi nekaj novosti

Nadaljevanje v minimotu in začetek dirkaške sezone v kategoriji Mini GP 10

Minimoto je, ne glede na njegovo velikost (ali majhnost 😊), še vedno moja največja strast. Ta majhen, a izredno močen motorček mi je zlezel pod kožo in kar ne morem ga spustiti. Tako da me boste na njem še gledali.
Zavedam pa se, da je potrebno pogled zazreti tudi v prihodnost, zato smo se odločili, da uvedemo novost v dirkaški sezoni 2023. Po nesreči, ki me je doletela oktobra 2022, sem potreboval kar precej časa za okrevanje, tako da smo morali originalne načrte spremeniti. Odločili smo se, da bom letos, poleg minimota, dirkal tudi v kategoriji Mini GP 10.

Natrpan urnik

Čeprav v kategoriji Mini GP 10 nimam velikih ambicij, saj sem se po nesreči v soboto prvič usedel na svoj Ohvale in to na progi, kjer sem doživel nesrečo, sem vseeno dal vse od sebe. Nenavadno je bilo ponovno sedeti na tem motorju. Tudi občutki, ko sem peljal mimo mesta nesreče, niso bili najlepši, vendar če hočem napredovati, se preprosto ne morem ustavljati in razmišljati o tem, kaj in kako je bilo. Dirkač mora iti dalje. O varnosti je potrebno razmisliti, že preden se usedeš na motor.
Urnik treningov je bil tako v soboto kar natrpan, saj sem vozil pol ure in počival 15 minut. Izkušnja je bila zanimiva, saj sem moral izmenjevati minimoto in Ohvale, ki imata dva čisto različna načina vožnje. Recimo, da sem z zamenjavo obutve zamenjal tudi način vožnje (za minimoto nosim minimoto čevlje, za Ohvale pa so potrebni škornji). 😊
No, treningi so potekali odlično in čas vožnje sem postopoma nižal.

Začetek sezone 2023

Premišljene kvalifikacije

Zavedal sem se, da bodo kvalifikacije dolge in bom zanje porabil dvakrat več energije. Zato sem jih delal premišljeno. Odločil sem se, da bom kvalifikacije za minimoto vozil sedem minut, kot v Italiji. In bilo je dovolj, pole position je bil moj.
V kategoriji Mini GP 10 pa delo ni bilo tako lahko. Dal sem vse od sebe, ampak vseeno končal na 5. mestu. Le za malo, kar niti ni bilo tako slabo glede na skupek okoliščin.

Dirki Mini GP 10

V nasprotju s kvalifikacijami, ki sta potekali ločeno za kategoriji Mini GP 10 + skuterji in Mini GP 12, smo se na dirki znašli vozniki vseh treh kategorij skupaj. Zato je bilna na startu kar velika gneča.
Zase sem upal, da bom startal še kar v redu, vendar kaže, da bom moral na startu še precej delati. Vsekakor sem skušal nadoknaditi čim več mest. Dirko sem končal na 5. mestu.
Na drugi dirki sem imel pri startu še večje težave, saj sem imel polomljen menjalnik. Tudi to me ni ustavilo in dal sem vse od sebe. Dirko sem ponovno končal 5.
Dirke v kategoriji Mini GP 10 so bile do zdaj neznano ozemlje. Zdaj vemo, kaj moramo popraviti, kje delati in kje so možnosti za izboljšavo. Tako da upam, da bom mogoče že na naslednji dirki, v Krškem, napredoval.

Začetek dirkaške sezone 2023

Dirki minimoto

Na startu sem bil živčen in sem slabo startal. Prednje kolo motorja se mi je vzdignilo, zato sem moral spustiti plin. Na prvem ovinku sem bil tretji, vendar sem bil ob začetku drugega kroga že ponovno vodilni. V tretjem krogu pa so nam dali rdečo zastavo, saj je zaradi nesreče pri startu na progo zapeljalo reševalno vozilo. Drugi start je šel bolje in vodil sem od prvega do zadnjega kroga. Žal mi je le, da je bila dirka zame nezanimiva, saj sem drugouvrščenega ugnal za 34 sekund.
Druga dirka je bila na moč podobna prvi, le razliko sem povečal za sekundo. Povem vam, da sem bil za drugo dirko že precej utrujen, zato nisem lovil rekordov.

Kdo zmaguje, motor ali dirkač?

Veliko ljudi me je vprašalo, kako sem v minimotu dosegel tako veliko prednost pred zasledovalci, je za to zaslužen voznik ali motor. Oba sta pomembna.
Zase vem, da imam dobro nastavljen motor, saj je moj mehanik vrhunski, vem pa tudi koliko časa in truda sem vložil vase.
Da sem dober voznik sem dokaza na Vranskem leta 2021, ko sem z rezervnim motorjem drugega dirkača dosegel drugo mesto. Prav tako v Assnu, ko sem že po nekaj krogih obvladal neznano stezo in ne nazadnje tudi lani, ko sva se z Janom z enako zmogljivima motorjema borila celo sezono.
Vem pa tudi, da ima vsaj en voznik slovenskega državnega prvenstva motor nastavljen tako, da bi se lahko kosal z mojim. Torej bistvo lahko izluščite sami …

Fotografije Mini GP

Fotografije minimoto

Scroll to Top