CIV Cervia 2023 – začetek sezone tudi v Italiji

CIV Minimoto Cervia 2023

23. aprila 2023 je za minimoto dirkače nastopil začetek sezone tudi v Italiji. Dirkači, ki dirkamo na CIV-u, dirkališče Happy Valley že dobro poznamo. Večkrat je na koledarju, lani je bilo recimo kar dvakrat. Tudi sicer smo se letos dirkači na tem dirkališču srečali že mnogokrat. Zame se je sezona začela prav tu, meseca februarja.

Petkovi prosti treningi

Kot rečeno, dirkališče poznam, zato sem lahko čase, ki sem jih naredil med petkovimi prostimi treningi, primerjal s časi, ki sem jih delal na prejšnjih treningih. Dirkači smo pridno trenirali, vendar nekaj je bilo narobe. Nisem pa vedel kaj. Vsi smo vozili počasneje kot običajno, zato sem mislil, da je pač tak dan. Sam sem vozil kar 6 desetink slabše od prejšnjega tedna, in to v boljših pogojih!

CIV Minimoto Cervia 2023

Sobota polna zapletov

V soboto na treningu mi prav tako kar ni uspelo najti pravega ritma. Topleje kot je bilo, slabše mi je šlo. Tudi moji prijatelji so imeli probleme z nastavitvami, zato smo bili kar malo živčni.
Med prvimi kvalifikacijami sem na začetku poskusil uloviti ritem. V drugem delu kvalifikacij pa je motor začel izgubljati moč. Kvalifikacije sem končal šele trinajsti od enaindvajsetih dirkačev. V boksu smo iskali napako in po posvetu z drugimi mehaniki smo tudi mislili, da smo jo odpravili.
Med drugimi kvalifikacijami se je izkazalo, da to ne drži. Druge kvalifikacije so mi šle od rok še slabše kot prve. Jasno je bilo, da z mojim motorjem nekaj ni v redu in po štirih krogih sem moral stezo zapustiti. Tokrat sem kvalifikacije končal petnajsti. Izhodišče za nedeljsko dirko je bilo tako slabo – startal naj bi s 15. startnega mesta.

CIV Minimoto Cervia 2023

Zapletena nedelja

21 dirkačev na startu, 10 minut startne procedure, adrenalin na višku.

Dirka 1

Start prve dirke ni bil slab. Dirka se je začela lepo, vendar je na koncu prvega kroga dirkač pred mano na hitrem ovinku padel in zadel drugega dirkača. Jaz sem bil nekaj metrov zadaj in uspelo se mi je izogniti nesreči. Komisarji so ugotovili, da padli dirkač potrebuje zdravniško oskrbo in so zato takoj dali rdečo zastavo (na sploh je bilo ta vikend nenavadno veliko padcev). Z dirkačem je bilo na srečo vse v redu in ponovno smo se postavili na startna mesta za novo, hitro startno proceduro.
Tudi drugi start je bil uspešen. Čez nekaj krogov sem prehitel dirkača pred sabo. Začel sem delati svoje najboljše kroge in dohitel skupino pred seboj. Dirkač pred menoj je bil malo trši oreh. Dolgo sem ga študiral in se odločil za napad v zadnjem krogu. A nisem bil edini, ki se je odločil za napad prav v tem ovinku. Za menoj je namreč prihitel Lucchino, ki je po padcu skušal pridobiti čim več mest. Jaz sem bil prepričan, da je še daleč za menoj. In tako smo se znašli v ovinku kar trije, vsi z isto idejo – priti prvi ven z ovinka. Jaz sem bil v sendviču in potegnil sem ta kratko – moral sem zavirati. To je bil edini način, da smo vsi trije ostali celi in na motorju. Na koncu dirke, mi je Lucchino rekel, da me je že videl na tleh. No, na srečo je šlo vse v redu in dirko sem zaključil na trinajstem mestu. Škoda le za 2 kazenski sekundi, ki sem si jih pridobil s sekanjem steze, saj sem tako izgubil še eno mesto.

Dirka 2

Na startni proceduri je bil tokrat z mano Ladi, Matyjev oče, in tako kot vsi v njihovi družini, neprecenljiv prijatelj. Malce nenavadno je bilo, ker je sicer z mano vedno oče, vendar tokrat ni šlo drugače.
Na drugi dirki sem startal slabše in že takoj na začetku pristal na sedemnajstem mestu. V drugem krogu pa sem ponovno pridobil dve mesti. Nekaj sekund pred mano je bil Corti. Dohitel sem ga in naredil sem svoj najboljši krogom (če bi ga naredil v kvalifikacijah, bi startal enajsti). Vseeno pa mi ga ni uspelo prehiteti. Dirko sem končal na petnajstem mestu.
Skupni izkupiček tega dne je bil torej 14 mesto.

Naslednja dirka je v Krškem, 7. maja, potem pa upamo, da se selimo v Codogno. Nova steza, nov izziv!

Scroll to Top