Zadnja dirka državnega prvenstva 2022 – rezultat dela celotne sezone

Zadnja dirka državnega prvenstva 2022

Tokrat se je zadnja dirka državnega prvenstva 2022 odvijala v Vrtojbi v soboto, namesto v nedeljo. Tako so bili prvi treningi na sporedu že v petek. Teoretično, saj praktično nismo dirkali.

Slab petek

Večina dirkačev je bila v petek prisotna na dirkališču, vendar smo se odločili, da na stezo ne gremo. Le malo je bilo tistih, ki so se kljub precejšnjemu dežju odločili, da bodo vozili.
Jaz sem trening preskočili, saj stezo kar dobro poznam. Nisem hotel pasti in česa polomiti, prav tako si nisem želel zmočiti kombinezona, rokavic in dirkaških čevljev, saj sem vseeno upal, da bo sobota suha.

Sobota?! Da, tokrat sobotna dirka!

Na sporedu sta bila dva treninga, kvalifikacije in dve dirki. Zjutraj je bila steza še precej mokra, zato smo začeli treninge eno uro kasneje. Do mojega prvega vhoda pa se vozišče še ni v celoti posušilo. Kljub temu smo se odločili, da grem na stezo s slick pnevmatikami. Hotel sem preveriti, kako se s takimi pnevmatikami vozi, če vozišče ni čisto suho. Nisem bil namreč prepričan, da bom vozil dirke v suhem vremenu. Slick pnevmatike niso idealne za take pogoje, saj sem za najboljšimi, ki so vozili z dežnimi pnevmatikami zaostajal za 3 sekunde, vendar vedel sem, kaj pričakovati, če bo cestišče mokro. Sem bil pa edini na stezi, ki je poskusil voziti s slick pnevmatikami.
Za drugi vhod je bila steza še malo vlažna, vendar se je tokrat dalo voziti s slick pnevmatikami. Vse je šlo v redu. Tri kroge pred koncem treningov pa sem občutil, da s sklopko nekaj ni v redu. Ko smo jo pregledali, smo ugotovili, da se je polomila. Še sreča, da se je to zgodilo na treningu!

Kvalifikacije

PMT - Tyre for winner

Pri »poligonu« je še bila steza še malo mokra tako, da smo že takoj vedeli, da danes ni dan za rekorde. Na začetku sem vozil previdno, potem pa sem šel na polno. Najprej sem si zagotovil prvo vrsto, nato pa sem rezultat le še izboljševal. Pole position je bil moj za 7 desetink sekunde. Odlično!
PMT mi je, ko sem kupil pnevmatiko, da bi imel s podarjeno par, nanjo napisal posvetilo: »Tyre for winner«. Zdaj je bil čas, da se njihova želja uresniči.

Prva dirka

Take dirke že dolgo nisem oddirkal. Startal sem na polno in takoj prevzel vodstvo. Po dveh krogih je Jan, ki je vozil na drugem mestu, že zaostajal za cel ovinek. To mu ni bilo podobno. Nato sem naredil nekaj krogov in videl, da sem še pridobival nad Janom. Vseeno nisem popustil, saj nikoli ne veš, kaj vse se lahko zgodi do konca dirke. Vozil sem še naprej skoraj na limitu. Le proti koncu dirke sem ritem malo umiril, saj sem vedel, da bom prvi. In tako je tudi bilo. Jan mi je po dirki potrdil, da je imel tehnične težave. Tokrat je bil on na vrsti za smolo.

Druga dirka

Ponovno sem startal odlično, bil že na začetku prvi. Po vsej smoli, ki se me je letos držala, sem potreboval obe današnji zmagi. Prav tako je zmago potreboval Jan, zato je šlo za res. Ta dirka je odločala, kdo bo državni prvak.
Janu je uspelo tehnični problem na svojem motorju odpraviti in je letel. Z dobrim zapiranjem in vožnjo brez napak pa mi je uspelo obdržati prvo mesto in postal sem državni prvak minimota v kategoriji Open. Še ene uresničene sanje.

Žal se vsem mojim prijateljem sanje niso tako dobo uresničile, vendar ne dvomim, da so tudi oni vse dali od sebe. Zato jim želim, da bo naslednja sezona boljša. Ostalim prvakom pa seveda čestitke!

Zame se sezona 2022 še ni končala, saj me čez 14 dni čaka še zadnja dirka v Italiji. Potem pa se bom zahvalil vsem, ki se mi stali ob strani in ste navijali zame!

Scroll to Top