CIV Cascia 2022 – nenavaden vikend

CIV Cascia 2022

Nikoli si ne bi predstavljal, da bo vikend, ki je za menoj resnično tako nenavaden, a vseeno prijeten. Dirkališče Le Querce, v bližini Cascie, majhne umbrijske vasice blizu Perugie, je bilo še eno meni neznanih dirkališč. Od prijateljev, ki so tu že dirkali, sem slišal, da je steza zanimiva in po svoje kar zapletena. Zato sem, še vedno pod vtisom dirke na Vranskem, komaj čakal, da preizkusim tudi to novo stezo.

Petek, med smehom in jokom …

Ko smo prispeli na dirkališče, smo bili vsi dirkači razočarani, saj je prejšnji dan območje Cascie zajel močan naliv in sta bila tako paddock kot dostop do steze čisto blatna. Že na prvi pogled si prepoznal, kdo dirkališče dobro pozna, saj je z gumijastimi škornji na nogah vzbujal zavist vseh drugih, ki smo okoli skakali po manj blatnih zaplatah.
Okoli 11h smo dirkači vseeno uspeli odpeljati prve kroge, saj je bila steza že skoraj suha. Težave smo imeli le s prihodom na stezo. Oče mi je moral do steze motor prinesti na rokah, jaz pa sem se pred vhodom na stezo moral preobuti iz blatnih telovadnih copat v dirkaške čevlje. Zares nenavadno doživetje, ki je izzvalo mnogo neodobravanja pa tudi salve smeha.
In smo šli! Občutki po prvem vhodu so bili zelo nenavadni. S steze sem prišel popolnoma zmeden, saj se stalno vrtiš in ne veš več, kje točno si. Po drugi strani pa sem bil zelo navdušen nad konfiguracijo steze. Steza se namreč vzpenja in spušča. Nekaj časa res potrebuješ, da se na ta spust privadiš, vendar mi je bil prav ta del najbolj všeč. Šikano po spustu moraš izdelati res na limitu, in ko prideš dol, moraš nadaljevati v dvojni zavoj. Posebnost tega dvojnega zavoja pa je ta, da se med zaviranjem ne vzravnaš, temveč ga odpelješ nagnit.

Cascia paddock

Paddock.

Sončna sobota

V soboto smo bili s prihodom sonca tudi dirkači in mehaniki boljše volje, saj se nam ni bilo več treba preobuvati. 😉 Treningi so šli lepo, hitro smo ugotovili, kateri zobnik mi najbolj ugaja in užival sem v vožnji.
V prvi kvalifikaciji sem se uvrstil na osmo mesto, v drugi na deveto. Skupno sem dosegel deveti rezultat. Konec dneva pa me je doletela še ena lepa novica. Na loteriji pnevmatik sem zadel nagrado in PMT mi je podaril pnevmatiko!

Cascia loterija

Dirkaška nedelja

Kot zakleto sem ponovno startal slabše. Tokrat niti ne po svoji krivdi. Dirkači v prvih vrstah smo imeli vsi isto težavo – na semafor se je zaradi sonca zelo slabo videlo in nismo bili čisto prepričani, kdaj se luči ugasnejo. Težavo sem skušal premostiti tako, da sem opazoval dirkača pred seboj, ki dobro starta. Po koncu dirke sem mu za šalo predlagal, naj naredi jump start, da bom v drugi dirki bolje startal. Luca mi želje seveda ni uresničil in prav je tako, ker sem mu resnično zaželel, da bi dirko čim bolje odpeljal. Jaz sem prvo dirko v Casci končal na osmem mestu.
Še ena posebnost te steze je ta, da pride prvi zavoj zelo hitro. Posledično smo se v prvem zavoju na kupu našli praktično vsi dirkači. In bilo nas je cel kup, kar 15! Tudi v drugi dirki je šlo dobro skozi, nihče se ni zaletel in lahko smo dirkali. Vozil sem dobro in dokaj hitro sem prišel na sedmo mesto. Pred menoj je vozil Manuel, ki se me je cel vikend izogibal, da ne bi videl njegovih linij. V zadnjem krogu sem ga vseeno preštudiral in odločil sem se za napad. Začel sem voziti na limitu, da sem se mu čim bolj približal, in ko je bila situacija ugodna, sem ga tudi prehitel. Dirko sem končal šesti. Lep uspeh za ta nenavaden vikend.

Cascia - pogovor med piloti

Pogovor med dirkači.

Zdaj pa je pred menoj še zaključna dirka v Sloveniji. V soboto, 1. oktobra 2022, dirkamo v Vrtojbi. Jaz bom tam, kaj pa vi?

Scroll to Top