CIV 2021 – Cremona Circuit

Cremona circuit

Z zadnjo dirko, ki je potekala 16. in 17. oktobra na dirkališču Cremona Circuit, se zaključuje sezona 2021 italijanskega državnega prvenstva CIV. V tej prvi sezoni na CIV-u sem dosegel cilje, ki sem si jih zadal pred začetkom sezone: na dirki prehiteti Yarija Bertinija in sezone ne zaključiti na zadnjem mestu.

Cremona Circuit, ta vsem neznani …

Navadno že v začetku startam dirko s hendikepom, ker ostali tekmovalci že dobro poznajo stezo, na kateri dirkamo. Tokrat pa ni bilo tako. Cremona Circuit je zamenjal drugim že dobro znano dirkališče v Adrii, saj je tam potekalo svetovno prvenstvo v gokartih – IAME World Final. Dirkači smo tako stezo spoznavali istočasno.

Steza mi je bila zelo všeč. Za italijansko prvenstvo je proga bolj hitra kot tehnična (Slovenci bi jo, po drugi strani, uvrstili med tehnične steze). Zelo pomembno je, da jo dirkač spelje tekoče.

Cremona circuit 1

Prosti treningi in usodni skok na stezo

Prosti treningi so potekali brez posebnosti in hujših padcev. Kot zanimivost pa lahko povem, da so v soboto med prostimi treningi na žalost dirkači Junior kategorije povozili zajčka, ki je zašel na stezo. Kot sem prebral, so zajčki kar pogosti nenapovedani obiskovalci tega dirkališča. Vseeno mi je bilo žal, da je mali puhec končal pod kolesi minimota.

A poglejmo, kaj se je dogajalo na stezi. Že v petek smo vsi dirkači hitro ugotovili, da zna biti na tej stezi problematičen start, saj je prvi ovinek zelo oster in blizu startne linije. Komisarji so nas že na briefingu opozorili, naj startamo z glavo, ker bodi sicer dali rdečo zastavo, če pride do trka takoj po startu. In res smo vsi dirkači v vseh kategorijah upoštevali njihov napotek. Tudi sicer ta vikend ni bilo hudih poškodb.

Cremona circuit 2

Nedeljska dirka

Tokratni warm up je bil precej hladen, če se lahko tako izrazim. Temperatura zraka in asfalta sta bili kar nizki, zato smo dirkači vozili malo bolj zadržano.

To pa ni veljalo več za dirki. Jaz sem kot navadno startal slabo in izgubil prednost, ki sem si jo priboril na kvalifikacijah. V prvi dirki sem kar nekajkrat skušal prehiteti Yarija, vendar mi to ni uspelo. V drugi dirki pa sem ga prehitel na sredi dirke in nisem mu več dovolil, da bi bil pred mano.

Kot sem že na začetku povedal, je bilo zame pomembno, da prehitim Yarija. Poznava se že nekaj časa. V preteklih letih mi je vedno govoril, kje delam napake in kako moram voziti, zato je dejstvo, da sem tokrat pred njim zame pomembno.

V Cremoni sem si tako privozi skupno šesto mesto, dosegel sem pa tudi najboljši čas vseh Slovencev na dirki.

Cremona circuit 3

Kako smo se Slovenci odrezali na CIV-u?

DIRKAČKATEGORIJASKUPNA UVRSTITEVNAJBOLJŠI ČAS
Tristan RupelliJunior B1647.207 s
Tadej Maver GuštinOpen A644.362 s
Jan PoropatOpen B444.453 s
DIRKAČKATEGORIJAUVRSTITEV V SEZONI 2021
Tristan RupelliJunior B23
Tadej Maver GuštinOpen A7
Jan PoropatOpen B8
Cremona circuit 4

Tako, zaključila se je še zadnja dirka sezone 2021. Letos sem v Italiji dirkal še na dirkališčih La Scintilla, Xbikes in Circuito Internazionale d’Abruzzo. Če potegnem črto, sem zadovoljen. CIV je bil zame vsekakor dragocena izkušnja tako za voznika kot za osebo. CIV je najtežje minimoto prvenstvo in ni naključje, da boste večino evropskih prvakov srečali tudi na CIV-u. Druga stvar, ki mi je zelo všeč pa je ta, da smo na CIV-u vsi dirkači enaki – ni pomembno, če si Italijan, Slovenec, Čeh ali kake druge narodnosti. Ko ne dirkamo, smo v paddocku vsi prijatelji.

Michele, Lucchino, Emanuele, Ciotola, Mattia, Yari, Riki, Antonio, Flavio, Jan, Leo, Manuel, Maty, Miki, Sasà (in verjetno še kdo, ki sem ga pozabil omeniti), se vidimo drugo leto na stezi! ????

Scroll to Top