CIV 2021 – Xbikes, Ferrara

Xbikes Ferrara

Ponovno na poti, vendar tokrat »blizu« doma … Tretje srečanje s CIV-om je potekalo na stezi Xbikes v bližini mesta Ferrara, le 260 kilometrov od doma. To je steza, ki jo že poznam, saj sem se lani tu prvič udeležil CIV-a. Lani sem dirkal v kategoriji Junior C, letos pa sem se poskusil v kategoriji Open A.

Kategorije Open v Italiji

V članku o Rietiju sem vam opisal, kako se kategorije Junior v Italiji razlikujejo od kategorij Otroci v Sloveniji. Obljubil pa sem vam, da vam bom razložil tudi, kakšne so razlike v kategoriji Open.
V Sloveniji je zaradi majhnega števila dirkačev kategorija Open samo ena, v Italiji pa so kategorije Open kar tri. Open A, v kateri dirkajo dirkači starejši od 11 let in skupaj z dirkaško opremo tehtajo do 70 kg. V kategoriji Open B so dirkači težji od 70 kg. V kategoriji Gentleman pa teža ni pomembna, namenjena je dirkačem, ki imajo 30 in več let. V tej kategoriji najdemo tudi minimoto dirkaške legende, kot je Giulio Cortesi.

Dirkaški vikend

Petkov dan v Ferrari je bil čuden, saj bilo vreme spremenljivo in smo dirkači čakali, da se pokaže sonce. Popoldne smo ga vseeno dočakali in smo se podali na stezo. V soboto pa je bila steza suha in smo treninge izkoristili za pripravo motorja. Meni so mehaniki svetovali, naj zamenjam nastavitve. Seveda sem njihov nasvet upošteval, vendar v prvih krogih z novimi nastavitvami nisem bil čisto nič zadovoljen. ???? Počasi pa sem se nanje le privadil.

Na kvalifikacijah nisem vozil, kot sem upal. Ponovno sem zasedel zadnje mesto, vendar sem se tokrat med dirkami bolje izkazal. V prvi dirki sem že v drugem krogu premagal dirkača pred seboj. Žal sem za njim vozil predolgo, da bi lahko pridobil še eno mesto.

Tudi v drugi dirki sem prehitel dirkača pred seboj. Sredi dirke pa sem začutil, da je nekaj narobe, saj je moj motor »cukal« in ni dajal enakomernih pospeškov. Tri kroge pred koncem me je tako na predzadnjem ovinku izdal in sem padel. V padcu sem poškodoval tudi krmilo. Moj nasprotnik je izkoristil priložnost in me seveda prehitel. Žal mi ga do konca dirke ni uspelo dohiteti, tako da sem dirko končal zadnji.

Kako smo se Slovenci odrezali na CIV-u?

DIRKAČKATEGORIJASKUPNA UVRSTITEVNAJBOLJŠI ČAS
Tristan RupelliJunior B2642.631 s
Tadej Maver GuštinOpen A941.337 s
Jan PoropatOpen B841.216 s
Andraž Osenk DrčarOpen B1342.270 s

Dirk je za zdaj za nekaj časa konec. Moja naslednja dirka je na Vranskem, 28. avgusta 2021. Do takrat pa se dirkači lahko malo spočijemo in naučimo še kakšen trik s skirojem, saj je to naše priljubljeno prevozno sredstvo po paddocku!

Xbikes Ferrara dirke po dirki
Pistaaaa! ????????????

In še malo slik za CIV 2021 Xbikes Ferrara …

Scroll to Top