Hidratacija v športu

Hidratacija v športu

Če želimo resno trenirati, je poleg pravilne prehrane in natančno izdelanega načrta vadbe pomembno, da smo vedno hidratirani. Ko treniramo in dirkamo, se utrudimo in potimo, zato je smotrno izkoristiti učinkovitost izotoničnih pijač, ki v telo doprinesejo mineralne snovi in sladkor, ki smo jih med treningom izgubili, hkrati pa take pijače tudi pogasijo žejo.

Kaj piti?
Niso vse pijače enake. Voda ni najboljša pijača med intenzivnim treningom, saj s potom izgubljamo natrij in kalij, v manjši meri tudi magnezij in klor. Poleg tega potrebujemo ogljikove hidrate, da obnovimo izgubljeno energijo.
Idealna pijača bi morala torej vsebovati kalij, magnezij, sladkor in lahko jo pripravimo doma po slednjem receptu:

• 1 liter vode
• 1 čajna žlička sode bikarbone
• 2 žlici sladkorja
• 1 čajna žlička fine jodirane morske soli
• sok dveh limon

In zdaj? Litrsko steklenico napolnite z navadno ali gazirano vodo in dodajte sodo bikarbono, sladkor in fino sol. Vse dobro premešajte, da se sestavine raztopijo in nastane homogena raztopina. Iztisnite dve limoni in zlijte sok v prej pripravljeno pijačo. Vse dobro premešajte in pretresite, ter postavite za vsaj pol ure v hladilnik. Ne pijte preveč ohlajenih pijač, da ne dobite krčev, driske itd.

Kdaj in koliko piti?
Lahko zveni banalno, vendar odgovor je »ne premalo ne preveč«.
Dovolj bo, če:
• Pijte nekoliko več, kot je količina tekočine, ki ste jo izločili z znojem.
• Raje pijte izotonično pijačo.
• Vedno pijte po majhnih požirkih. 45 – 60 minut pred naporom ni priporočljivo zaužiti velike količine navadne vode (ker to lahko spodbudi diurezo in vemo, da lulati, ko smo oblečeni v kombinezonom ni ravno udobno 😊), iz istega razloga ni priporočljivo uživati alkohola ali kofeina.

Pred treningom: začnite piti tekočino že pred treningom (v predhodnih 45 – 60 minutah), da zagotovite optimalno hidratacijo v trenutku napora.
Po treningu: pomembno je piti tekočino, da se izognemo kronični hipohidraciji, omogočimo obnovo zalog glikogena in na sploh, da obnovimo stanje notranjega ravnovesja v organizmu.