Ogrevanje

Ogrevanje

Kaj je ogrevanje?
Ogrevanje je pojem, ki označuje nabor vaj, ki mišice pred vadbo ali tekmovanjem sprostijo in naredijo bolj elastične ter tako zmanjšajo tveganje za poškodbe.

Zakaj je ključnega pomena?

Glavni namen ogrevanja je predvsem zmanjšati tveganje za poškodbe, sekundarno pa tudi optimizirati moč in vzdržljivost, kar pridobimo s povišanjem telesne temperature.
Hkrati imamo tudi druge koristi:

• podmazovanje sklepov,
• aktiviranje kardiovaskularnega sistema,
• aktiviranje dihalnega sistema,
• aktiviranje mišične presnove,
• zvišanje glikemije.

Da bi dosegli optimalno zvišanje telesne temperature, zaradi česar so mišična tkiva bolj elastična, in bi preprečili poškodbe, je potrebno najprej načrtovati splošno ogrevanje z večjo aerobno komponento nizke intenzivnosti in nato specifično ogrevanje.

Kako se ogrevati in čemu se izogibati

Ogrevanje je proces z dvema nivojema: splošnim in specifičnim.
Za splošno ogrevanje je potrebno izvajati ponavljajoče, zmerne in aerobne gibe od približno 7 do 15 minut. Za specifično ogrevanje je v glavnem potrebno izvajati vaje, ki imajo gibe podobne gibom, ki jih izvajamo na minimotu.

Ker je ogrevanje za športnika zelo pomembna faza, se je treba izogibati slednjemu:
Odsvetujemo prekratko ali površno ogrevanje, ker se tako telo premalo ogreje, hkrati pa je nesmiselno tudi prezahtevno in predolgo ogrevanje, saj tvegate, da se prekomerno utrudite.
• Prav tako je neučinkovito če izvajamo samo splošno ali samo specifično ogrevanje.
Ogrevanje in raztezanje (stretching) sta dve različni stvari. S prvim mišice ogrejemo in zmanjšamo vzroke poškodb, drugo pa veča gibljivost mišic, zato morajo biti mišice dobro ogrete in aktivne.

Poskusite naše vaje za splošno ogrevanje in vaje za specifično ogrevanje za minimoto dirkače!

In ne pozabite na hidratacijo in ohlajanje, ko končate z vadbo!