Vaje za minimoto dirkače – splošno ogrevanje

Splošno ogrevanje

V članku o ogrevanju smo govorili o ogrevanju na splošno. Tam smo vam na kratko pojasnili, kaj je ogrevanje. V tem članku pa želimo posvetiti več pozornosti splošnemu ogrevanju, to je tistemu ogrevanju, ki ogreje naše telo in se ne osredotoči na mišice in kite, ki jih bomo ogreli z vajami za specifično ogrevanje. Slednje je usmerjeno na tiste dele telesa, ki bodo najbolj obremenjeni med treningom ali dirko.

Tek, preskakovanje kolebnice, različne gimnastične vaje in uporaba fitnes naprav, kot na primer eliptični trenerji, so popolnoma primerni primeri za splošno ogrevanje. Pomembno je, da ima aktivnost, ki jo izvajamo, nizko aerobno intenzivnost. Oglejmo si nekaj takih vaj:

Tek

Tek

Tek je kralj aerobnih aktivnosti, najbolj prakticiran šport te vrste, ki ga je tudi najlaže trenirati. Poleg tega ne zahteva posebnih orodij, kvečjemu dober par tekaških čevljev. Priporočilo je, da tečemo 2-3 krat tedensko najmanj 40 minut. Če nimate dobre kondicije, lahko izmenično tečete in hitro hodite. Predlagamo tudi, da prekinete tek, predno se preutrudite in hodite, dokler si ne opomorete.

Plavanje

Plavanje, poleg tega, da izboljšuje splošno telesno pripravljenost, pozitivno vpliva zlasti na pljučno sposobnost in koordinacijo. Slednja je pogosto prezrta med treningom, vendar je bistvenega pomena pri dirkanju. Ne samo, da plavanje povečuje mišičen tonus, koristno je za celotno okostje (hrbtenica, ramena, medenica, okončine) in nam pomaga pri obremenitvah vsakdanjega življenja, pa naj bo to v vzravnanem položaju ali medtem ko vozimo.

Plavanje

Kolesarjenje

Kolesarjenje

Kolesarjenje je najprimernejša aktivnost za minimoto dirkače, saj imajo športniki v obeh športih podobno držo. Slaba stran je, da si moramo za trening, ki je vreden tega imena, vzeti vsaj dve ali tri ure. A se splača, torej izkoristite sončne dni in na kolo, saj plavate lahko tudi pozimi. 😉

Preskakovanje kolebnice

Preskakovanje kolebnice je najboljši način, da ohranite kondicijo. Glede na to, da lahko vadite doma, je tudi odličen nadomestek za kardio fitnes naprave, kot so sobno kolo, tekalna steza, steper, eliptični trener itd. Preskakovanje kolebnice izboljšuje mišično, kardiovaskularno in pljučno zmogljivost. K delu prisili vse mišice v telesu: ramenski, hrbtni in trebušni predel ter izboljšuje držo. Poleg tega je odlična vaja za ravnovesje, gibčnost, koordinacijo in kinestezijo.

Kolebnica

Za kombinirano ogrevanje pred treningom ali dirko predlagamo 7-15 minut splošnega ogrevanja v kombinaciji s specifičnim ogrevanjem. Torej tecite ali preskakujte kolebnico in nato opravite vaje za specifično ogrevanje za minimoto dirkače. Pa ne pozabite na hidratacijo!

Za radovedne …

Če želite izvedeti več, pobrskajte med članki o fizični pripravi minimoto dirkačev:

Scroll to Top